Kamp “Wie is de Mol”

Eindelijk was het dan zo ver, KAMP ! We vertrokken om 08.45 naar Ommen….

De auto’s op de parkeerplaats en de bagage op de trekkarren, op naar het Jamboree huis in het park “de Ada’s hoeve”

IMG_8127

We moesten nog even wachten voordat we in het huis konden dus hebben we buiten even een broodje gegeten

IMG_8129

En toen was het zover, we konden eindelijk beginnen met “Wie is de mol”. Ik had 5 weken geleden al kinderen gevraagd of ze de mol wilden zijn, deze kinderen waren ook volledig op de hoogte van het programma, zodat ze vast konden nadenken over wat ze allemaal konden saboteren. De opdrachten en spelletjes die er waren op kamp hadden allemaal te maken met de ontmaskering van de mol. Daar konden de kinderen Mollars mee verdienen

1064439_536552436401364_1341862476_o

Er waren verschillende hoeveel heden die ze konden winnen, soms 500 mollar, soms per goede opdracht 50 mollar. De kinderen waren in 5 groepen verdeeld, elke groep had een kleur, elke groep had in hun kleur een “mollenblik” met daarin een mollenboekje om aantekeningen te maken en een pen, en daar bewaarden ze hun mollars en puzzelstukjes in. Want voor 500 mollar konden de kinderen puzzelstukjes bij mij kopen. Als je een puzzel compleet had, stond daar een tip over de mol op.

Op de eerste dag begonnen we met deze spelletjes:

Er hingen 15 foto’s uit de klas, op een bepaalde volgorde, de kinderen had 15 minuten om het pad te bekijken en moesten daarna de goede volgorde opschrijven, per goede foto verdienden ze  50 mollar

IMG_8170

Daarna gingen we een toren bouwen van rauwe spaghetti en spekjes, per 10 cm toren kregen ze 50 mollar, de mollen probeerden uiteraard de torens stuk te maken of om te laten vallen…..

IMG_8182   IMG_8190

Als laatste spel deze middag speelden we “blindenmannen-pad” binnen 10 minuten geblinddoekt zoveel mogelijk attributen ophalen, alleen op aanwijzingen van je team……. Per gevonden en terug gebracht attribuut 50 mollar…

IMG_8200  IMG_8202

Daarna was het tijd om de slaapkamers in te richten, snoep in de gezamenlijke pot te gooien en het terrein verkennen en uiteraard, want dát mag in Ommen, vuurtje te fikken………..

Reinout, Kasper, Sander, Bonne, Matthijs en Giliam hadden een weddenschap met mij, dat ze 3 dagen lang het vuur aan konden houden, voor een zak snoep, dus die weddenschap ging ook in op woensdag…….

IMG_8152  IMG_8164 IMG_8210

IMG_8275IMG_8322 IMG_8385

Na weer een tijd gespeeld te hebben was het tijd voor avond eten, de eerste avond gingen we BBQ-en…….

IMG_8269  IMG_8265

Weer tijd om te spelen, we hebben vaak het spelletje “levend stratego” gespeeld, vinden de kinderen geweldig leuk. Lekker spelen bij het vuur was ook favoriet, hoewel sommige kinderen daar wel erg vies van werden, het waren een beetje varkentjes de kinderen van de Wenteling……

IMG_8390

’s Avonds was het nachtspel, er waren hulptroepen ingevlogen vanuit de Broekstreek… Gezellig!!!!!

IMG_8273

Bij het nachtspel moesten de kinderen de posten opzoeken, bij de post konden ze een stukje van de puzzel krijgen, als je alle posten had gevonden, had je 1 puzzel compleet, met daarop een tip over de mol.

ook liep er een spook in het bos, waar ze tegen moesten zeggen “Ben jij de mol?” dan verdienden ze 50 mollar. Maar ja, er liepen 5 spoken, dus je wist niet welke je moest hebben.. Ze vonden het spannend en eng…..

De spoken zagen er prachtig uit:

IMG_8279  IMG_8278

Na het nachtspel was het bedtijd, nog even klieren bij de jongens en de meiden…… En dan het lampje uit…….

De volgende ochtend bleek dat de mol ’s nachts langs was geweest……….

IMG_8315   IMG_8316

Eerst even wakker worden en daarna lekker ontbijten….. Ieder groepje had 1 keer corvee……

IMG_8301   IMG_8303

Die ochtend gingen we verder met de mollen spelletjes, inmiddels was iedereen verdacht en werd niemand meer vertrouwd. De kinderen hadden ook een sticker, las je deze ongezien in een ander groepjes mollenboekje kon plakken verdiende je 500 mollar (dat is 1 puzzel stuk)… Dus je moest dag en nacht waken over je mollenblik….. Je kon hem geen moment uit het oog verliezen want dan had je een probleem, of de mol had er geld uit gejat, of er zat ineens een sticker in je boek, en je liep het risico dat anderen je aantekeningen gingen lezen, zodat zij daar misschien wat aan hadden.

IMG_8328

Er werden allerlei mollen streken uit gehaald, de stickers waren verdwenen, er was geld spoorloos, dat was begraven en werd later terug gevonden, het complete blik was weg. Er werden puzzelstukjes vermist. Dus iedereen was verdacht en zelfs de ouders werden niet meer vertrouwd. Soms hing er ineens een mollar briefje van 1000 aan het plafond, dus als je goed oplette kon je veel geld verdienen……

Die ochtend hadden we allemaal raadsels om op te lossen, met lucifers houtjes, rekenraadsel, etc, waar de mollen uiteraard weer lekker hun mollending deden, lucifer stokjes breken, hoesten over de lucifers, verkeerde antwoorden roepen…. Erg grappig….

IMG_8310   IMG_8313

Daarna weer lekker vrije tijd en ’s middags was er survival, een vlot bouwen, als je met 4 kinderen droog overkwam had je 4 00 mollar verdiend, viel er 1 af, kost dat 100 mollar en als bonus, wie als eerste de rebus oploste verdiende nog eens 500 mollar…..

IMG_8347   IMG_8364

Er werden volop puzzelstukjes gekocht, er werd gediscussieerd, verdachten besproken, dingen genoteerd en vooral goed gewaakt over de boekjes.

IMG_8389

Hier zijn  Renée en Nick, zij hebben een blik gevonden van een ander team, niet goed bewaakt dus…. Blik over de klop, wat zit er in, welke puzzels hebben zij wel en wij nog niet, welke aantekeningen hebben ze gemaakt, gauw spulletjes terug in het blik en stiekem het blik terug leggen, het andere team had er niets van gemerkt.  Haha, wat een streek…….

Verder gingen de ouders proberen kinderen proberen om te kopen, want ook de ouders wisten niet wie de mollen waren, er werden deals gesloten om blikken in te mogen zien, voor 50 mollar je blik?  Dian ging als eerste over stag, zonder te overleggen met haar groepje….. hahaaaaa erg grappig…..

’s avonds was de bonte avond, dit was het enige onderdeel dat niets met het spel “wie is de mol ” had te maken.

IMG_8400  IMG_8405  IMG_8415

De volgende ochtend gingen we onze tassen inpakken en opruimen en schoonmaken om als laatste onderdeel het afsluitende spel te spelen. Wij, de begeleiding hadden allemaal “wist je datjes”  over kamp gemaakt, daar moesten de kinderen de goede namen van de kinderen of ouders bij opschrijven, per goede naam 50 mollar en de puzzel stukjes waren op de laatste dag in de aanbieding voor 400 mollar.

Vervolgens konden ze hun laatste mollars uitgeven aan de puzzelstukjes en kon het discussiëren  beginnen. WIE IS DE MOL…………..

IMG_8418  IMG_8417  IMG_8419

IMG_8420  IMG_8421

Er waren maar liefst 3 groepjes die er 4 goed hadden, 1 groepje had 3 goed en 1 groep had niet 1 goed…… De mollen hebben het dus goed gespeeld…. Héél knap gedaan… En de mollen waren………………………….

IMG_8429

Trots op jullie, goed gedaan….. Top mollenstreken….. 😉

En de laatste rekening die ik moest vereffenen was die over het kampvuur, want had ik uiteraard verloren……… Jongens gefeliciteerd met het winnen van jullie weddenschap…..

Het was een top kamp, ouders en  kinderen BEDANKT !!!!

Met de groeten van de Tomanies…….

IMG_8424

Voor alle foto’s van ons onvergetelijke kamp:

http://www.mijnalbum.nl/Album=NJBIGEFG

en:

http://www.mijnalbum.nl/Album=3TT7ZTQA

3 thoughts on “Kamp “Wie is de Mol”

  1. Beste,
    zou ik misschien je draaiboek voor dit kamp eens mogen inkijken?
    Ik zou zelf ook zo iets willen organiseren voor ons scoutskamp!
    Groetjes,
    Sayana Degrande

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s